Αεροφωτογραφίες: Η τέχνη της αεροφωτογράφησης

Οι αεροφωτογραφίες δεν είναι το ίδιο με τις φωτογραφίες εδάφους. Από τότε που ξεκίνησε η τεχνολογική εξέλιξη των τετρακόπτερων – drones η τέχνη της αεροφωτογραφησης πέρασε σε άλλη διάσταση. Για ποιοτικές αεροφωτογραφίες απαιτούνται …χέρια πιλότου με ευαίσθητους χειρισμούς, εμπειρία στην αεροφωτογράφηση και ταυτόχρονα μια καλή κάμερα στο drone με δυνατότητα επέμβασης σε διάφορες ρυθμίσεις (ISO, ταχύτητα κλείστρου ρυθμίσεις προφίλ χρωμάτων κτλ).

1. Στις αεροφωτογραφίες, η κάμερα ενός drone καταγράφει ακόμη και τις λεπτομέριες! Αν φωτογραφίζετε ένα κτίριο δίπλα στην άσφαλτο, ένα βρεγμένο τμήμα του δρόμου μπορεί να δείχνει άσχημα στη φωτογραφία. Επίσης, στα drone με κάμερες υψηλής ανάλυσης, αποτυπώνονται μέχρι και τα σκουπιδάκια στις αεροφωτογραφίες. Γι αυτό το λόγο, προτού απογειωθεί το τετρακόπτερο για τις λήψεις, σκόπιμο είναι να καθαριστεί όσο καλύτερα ο γύρω χώρος από σκουπίδια, μπάζα, σακούλες κτλ.

2. Αεροφωτογράφηση μόνο κατά τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες! Γενικά προτιμάται περίοδος μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Το αποτέλεσμα στις αεροφωτογραφίες είναι αισθητό καθώς το τοπίο φαίνεται καταπράσινο και η αεροφωτογραφία δείχνει πιο “ζωντανή”. Κατά τους καλοκαιρινούς ή χειμερινούς μήνες, το περιβάλλον είναι ξερό γενικά και ειδικά στην έντονη ηλιοφάνεια, το αποτέλεσμα από μια αεροφωτογράφηση δεν είναι το αναμενόμενο.

3. Μακρυνές λήψεις ή λήψεις από υψόμετρο ΜΟΝΟ όταν ο περιβάλλον χώρος είναι αξιόλογος και προσεγμένος. Σε αντίθετη περίπτωση το κάδρο της κάμερας του drone πρέπει να εστιάζει ΜΟΝΟ στις “περιποιημένες” περιοχές. Στις αεροφωτογραφίες θα πρέπει να εστιάζουμε στο κυρίως αντικείμενο.

4. Ιδανικές ρυθμίσεις ΠΡΙΝ την πτήση και λήψη δοκιμαστικών αεροφωτογραφιών πρίν την κανονική φωτογράφηση. Θα πρέπει να ανεβάσουμε το τετρακόπτερο μας και να κάνουμε πρώτα δοκιμαστικές λήψεις για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ρυθμίσει σωστά την κάμερα. Σε περίπτωση έντονης ηλιοφάνειας θα πρέπει να τοποθετήσουμε στην κάμερα φίλτρα ND (neutral density). Οι τελικές αεροφωτογραφίες θα έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα, και θα απαιτείται ελάχιστο post-processing μετά τις λήψεις.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΛΗΨΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Νυχτερινή αεροφωτογραφία Θεσσαλονίκης

5. Λήψη πανοραμικών αεροφωτογραφιών ή αεροφωτογραφίες 360 για να δείξουμε όλη την γύρω περιοχή. Ειδικά όταν η αεροφωτογράφηση γίνεται για τουριστικούς σκοπούς, θέλουμε ο ενδιαφερόμενος σε μια μόνο φωτογραφία, να μπορεί να “χαρτογραφήσει” όλη την περιοχή.

6. Για βραδυνές αεροφωτογραφίες, επιλέγουμε πάντα μια βραδυά με μεγάλο φεγγάρι και χωρίς ίχνος ανέμου. Οι βραδυνές αεροφωτογραφίες απαιτούν πιο έντονο φωτισμό. Για το λόγο αυτό μπορούμε να ρυθμίσουμε την κάμερα από το τετρακόπτερο μας με την ταχύτητα του κλείστρου (shutter speed) στα 3,4 ή και 5 δευτερόλεπτα. ΑΝ δεν φυσάει, η αεροφωτογραφία δεν θα βγεί κουνημένη, και θα είναι ιδιαίτερα φωτεινή. Προσοχή στις βραδυνές πτήσεις, για εναέρια καλώδια και κλαδιά δένδρων, καθώς οι αισθητήρες του drone δεν λειτουργούν το βράδυ!

Εαν επιθυμείτε αεροφωτογραφίες του ακινήτου σας, αεροφωτογραφίες της εκδήλωσης σας, αεροφωτογραφίες της εταιρείας σας… επικοινωνήστε με τους ειδικούς!

Ιστολόγιο DroneVideos.gr

Σας κρατάμε ενήμερους για άρθρα σχετικά με την αεροφωτογράφηση και αεροβιντεοσκόπηση με drones.

Subscribe to our newsletter!

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

Περισσότερα άρθρα

όλα τα άρθρα